3 cuvinte importante, de Arsenie Antoceanu

Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi; dar să ştii că pentru toate acestea te va chema Dumnezeu la judecată. Goneşte orice necaz din inima ta, şi depărtează răul din trupul tău; căci tinereţea şi zorile vieţii sunt trecătoare. Dar adu-ţi aminte de Făcătorul tău în zilele tinereţii tale, până nu vin zilele cele rele şi până nu se apropie anii, când vei zice: „Nu găsesc nici o plăcere în ei”; Să ascultăm dar încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om. (Ecl. 11:9-10; 12:1; 12:13Ecl. 11:9-10; 12:1; 12:13
English: World English Bible - WEB

9 Rejoice, young man, in your youth, And let your heart cheer you in the days of your youth, And walk in the ways of your heart, And in the sight of your eyes; But know that for all these things God will bring you into judgment. 10 Therefore remove sorrow from your heart, And put away evil from your flesh; For youth and the dawn of life are vanity. 12 1 Remember also your Creator in the days of your youth, Before the evil days come, and the years draw near, When you will say, “I have no pleasure in them;” 13 This is the end of the matter. All has been heard. Fear God, and keep his commandments; for this is the whole duty of man.

WP-Bible plugin
)

Doresc să aduc la cunoștință 3 cuvinte pentru tineri, care vor fi împărți tot în 3 părți:

  • Minciună

De unde vine minciună? De la diavol. El este tatăl minciuni. El pe noi ne trage în păcăt.

  • Adevăr

De unde vine adevăr? El vine de la Dumnezeu, că El însuși este Adevăr (Ioan 14:1)

  • Responsabilitatea

Vine din partea lui Dumnezeu pentru noi, oameni.

Cele 3 minciuni

1. Nu veți muri

Vreau să vă întreb: oameni nu mor în Moldova? Sau în Anglia? Atunci când se naște copil, se spune oare lui, că tu vei muri c-am peste 80 de ani? Cu părerea de rău, deviza multor oameni este: fă ce vrei, căci nu vei muri. Totuși oameni mor.

2. Nu veți învia

De ce lumea nu face tot ce-i trăsnește în cap? Căci mulți cred că după moarte nu-i nimic. Cum spune versetul din Eclesiast: fă ce vrei, cât ești tânăr. Mulți tineri se gândesc că vor veni la biserică când vor fi deja bătrâni. Dar este ceva ce oprește pe oameni să se comporte după voia lor. Dumnezeu a pus noi simț de mustrare.

3. Nu veți fi judecați

Crezând așa, poți face ce vrei, căci nu ai nici o responsabilitate. Trăind așa, îți pierzi interes față de tot. Tu nu trebuie să dai nimănui răspuns pentru acțiunile tale. În Anglia nu de mult un om a junghiat câțiva oameni pe stradă. Când l-au întrebat, de ce a făcut aceasta, acel a răspunsă, că pur și simplu așa a vrut. Mulți, care totuși cred că există Dumnezeu, la fel pot să creadă că El este bun și va ierta toate greșelile lor. Închipuiți-vă că cineva va jefuit casa. Acel hoț a fost prins și adus în fața judecătorului. Și acest judecător spune, că el este milos și iartă pe acel hoț. Ce ați spune voi despre așa un judecător? Dumnezeu nu este așa.

Voi știți cum se prinde maimuțele în Africa? Se aduce o cutie goală cu o mică gaură în ea. Cutia se leagă de poala copacului și în acea cutie se pune o portocală. Maimuța, observând acea portocală în cutie, se aproprie de ea și o apucă cu o mână. Atunci poți liniștit se te apropii de maimuța și să-o apuci de șchirca. Ea nicicum nu va lăsa acea portocală. La fel ne prinde și pe noi satana cu minciunele mici.

3 adevăruri mari

1. Isus a murit pe cruce pentru păcatele întregii omeniri

Oamenii păcătuind, au crezut că nu vor muri, dar totuși a murit. Isus a venit în lume și a murit pentru noi, ca să putem fi iertați de păcatele noastre.

2. Isus a înviat din morți

Minciuna diavolului este aceea, că nu-i învierea. Dar Isus a înviat. Aceasta învierea noi o sărbătorim la Paști. Cei, care cred în Isus Hristos, chiar și dacă vor muri fizic, vor trăi spiritual.

Era un voivod mare – Alexandru Macedon. La vârsta de 30 de ani el a reușit să cucerească toată lumea cunoscută atunci. Însă la înmormântarea lui, el a cerut să fie îngropat cu mâinile scoase afară, ca să fie cunoscut de toți oameni, că nimic nu poți lua după tine. Așa este credința a celor, care nu a nădejdea învierii din morți.

3. Isus este Domnul și Judecătorul

Va veni o zi, când vom sta în fața Lui și vom da răspundere pentru tot ce am făcut.

3 responsabilități mari

Ce trebuie să facem noi? În privința aceasta, diavol ne-a umplut cu tot felul de minciunele, ca să nu fim responsabil.

Una din parabole a lui Iosif Trifa spune despre una din aceste minciuni. Un călugăr este tare înfometat. El căuta pentru tot mâncarea. Vine la biserică și furat de ocolo un ou. Apoi el se gândește la aceea, cum să gătească acest ou. De fiert nu avea veselă, de prăjit nu avea tavaua. S-a gândit să-l încălzească cu ajutorul unei lumânări. Și în acest timp, câns el încălea, în camera întră preot. Preotul s-a supărat  și a întreabat pe călugăr, de ce el a furat ou și-l încălzește pe focul luminării. Călugăr a răspuns, că diavol ia pus acest gând. Dintr-odată apare diavol și spune: ”De ce eu să fiu vinovat? Poate aș lui un gând să fură un ou. Dar să-l încălzească pe luminare, asta-i prea de tot!

1. Căință de păcate și întoarcere la Dumnezeu

Nimeni nu se poate căi de păcatele sale. Trebuie să vii la Dumnezeu. Pocăința înseamnă să te întorci la 180 de grade, nu la 360. Atunci când te întorci cu fața la Domnul, la fel te întorci cu spate la diavol.

2. Credința în Evanghelia lui Hristos

Îmi plac acțiunile lui Steve Jobs. Odată el s-a apropriat de prietenul său bun, care făcea reclamă pentru compania  Pepsi-cola. Jobs ia făcut ofertă să vină în compania lui. Pentru acel om era un risc. Dar totuși el a acceptat și compania Apple a ajuns printre cele mai vestite.

Credința totdeauna conține în sine un risc. Dar credință în Domnul Isus aduce mult mai multe decât tot ce este în lumea aceasta.

Pe la timpurile sovietice era la modă să fiu ateu. Un tânăr cu așa gânduri a vrut să facă pe toți oameni din satul său să fie atei. A făcut el o adunare generală și le vorbea multe lucruri din ateism. La sfârșit a spus: ”Dacă este Dumnezeu, atunci în următoarea minută să mă trăsnească fulgerul”. Cum credeți, l-a lovit? Nu. Dar a ieșit bunicul lui și i-a dat una peste cap și a spus: ”Primește la început de la Dumnezeu o avertizare”. Purtați responsabilitățile sale față de Dumnezeu.

3. Trăirea în curățenie

Acum ești tânăr și tare. Dar odată va veni bătrânețea. Cum va fi ea. Totul depinde de aceea, cum ți-ai trăit tinerețea. Daniel, un tânăr din Biblie, trăia tinerețea lui în curățenie. Trebuie să ai aceasta conștiința să trăiești curat.

Odată între un pastor și un membru a fost o așa discuție:

–          De ce tu nu ești activ la biserică?

–          Domnul păstor, dar nici tâlharul de pe cruce nu a fost activ, dar totuși ajuns în rai.

–          Tu iei parte la cina Domnului?

–          Tâlharul de pe cruce niciodată nu a participat la cina Domnului.

–          Tu ești botezat?

–          Dar nici tâlharul de pe cruce nu a fost botezat.

–          Omule, știi tu care este diferența dintre tine și tâlhar? Tâlhar a murit în credință, dar tu ești mort în credință.

La sfârșit aș vrea să vă spun: uitați de primul cuvânt, minciunea, și trăiți ultimele două, adică în adevăr și responsabili.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *